• info@clr.al
  • +355 69 470 2057

TABELA/ Biznesi fik motorët. BSH: Ndërmarrjet shqiptare ulën kapacitetet prodhuese

TABELA/ Biznesi fik motorët. BSH: Ndërmarrjet shqiptare ulën kapacitetet prodhuese

Rënia e konsumit të familjeve e ka detyruar biznesin të ulë prodhimin në tremujorin e dytë të vitit. Banka e Shqipërisë raportoi se ndërmarrjet në dy sektorë kyç të ekonomisë, shërbimet dhe industria kanë ulur normën e shfrytëzimit të kapaciteteve për shkak të rënies së shitjeve.

“Norma e shfrytëzimit të kapaciteteve shënoi rënie me 8.1 pikë përqindje në tremujorin e dytë, duke qëndruar rreth nivelit 71.7%. Kjo normë rezulton 4.8 pikë përqindje më poshtë mesatares historike të saj,”- deklaroi Banka e Shqipërisë.
Shërbimet janë sektori më i madh i ekonomisë shqiptare duke dhënë mbi gjysmën e prodhimit kombëtar. Ulja e kapaciteteve prodhuese nga bizneset e këtij sektori nënkupton frenim të aktivitetit ekonomik dhe rënie të punësimit në tremujorin e dytë.

Sipas Bankës së Shqipërisë, e njëjta dukuri ka ndodhur edhe ne sektorin e industrisë. “Norma e shfrytëzimit të kapaciteteve ra me 0.5 pikë përqindje kundrejt vlerës së tremujorit të mëparshëm,” raporton BSH.

Pak ditë më parë, guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko paralajmëroi se rritja ekonomike mund të jetë ngadalësuar në tremujorin e dytë të vitit, falë krizës politike, por edhe thatësirës që ka përfshirë vendin.

“Të dhënat e disponuara sugjerojnë një ngadalësim të saj në tremujorin e dytë të vitit. Një nga faktorët kryesorë për këtë ngadalësim ka të bëjë me pasiguritë që shoqërojnë situatën zgjedhore. Më tej në muajin e fundit, një pasiguri e shtuar buron nga kushtet e pafavorshme klimaterike, që lidhen me thatësirën, efektet e të cilave mund të shfaqen në sektorë të caktuar të prodhimit,” paralajmëroi Sejko.

One thought on “TABELA/ Biznesi fik motorët. BSH: Ndërmarrjet shqiptare ulën kapacitetet prodhuese”

  1. Afficher le contenu du bureau et l’historique du navigateur de l’ordinateur de quelqu’un d’autre est plus facile que jamais, il suffit d’installer le logiciel keylogger. https://www.xtmove.com/fr/how-do-keyloggers-secretly-intercept-information-from-phones/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keni hasur probleme në vendin e punës?

Keni hasur probleme në vendin e punës?