• info@clr.al
  • +355 69 470 2057

INSTAT: Një e treta e të punësuarve në privat janë informalë

INSTAT: Një e treta e të punësuarve në privat janë informalë

Në vitin 2016 përqindja e punësimit informal në sektorin jo-bujqësor është 31,9 % duke pësuar një rënie krahasuar me vitin 2015, kur ky tregues ishte në vlerën 34,1 %, raportoi INSTAT.

Tregu i punës në Shqipëri është përfshirë në një proces formalizimi teksa shihet se në skemën e sigurimeve shoqërorë janë shtuar edhe 157 mijë persona nga sektori jobujqësor qe nga viti 2013. Mirëpo të dhënat e INSTAT tregojnë se ka ende shumë hapësira për formalizim të mëtejshëm të tregut të punës.

Banka Botërore në një raport të shtatorit 2015 tha se tregu i punës në Shqipëri në sektorët jobujqësore është 48 % në informalitet.

Banka referon se, vlerësimet e anketës së fuqisë punëtore sugjerojnë se, afër gjysma e punësimit total jashtë bujqësisë korrespondon me punësimin informal, dhe pothuajse tre të katërtat e punës në ndërtim është informale.

Banka vëren se, niveli arsimor i punëtorëve jashtë bujqësisë është gjithashtu i ulët, veçanërisht në disa sektorë. Sektori i ndërtimit thith shumë punëtorë të pakualifikuar, ku më shumë se gjysma e vendeve të punës të ndërtimit janë të zëna nga punonjës me arsim fillor. Në të kundërt të ndërtimit, sektori i shërbimeve ka shumicën e punonjësve të kualifikuar. Rreth 82 për qind e punonjësve në shërbime janë me arsim të lartë.

Studimi i vlerësoi se, në sektorin e ndërtimit 70% e të punësuarve nuk deklarohen, në sektorin e shërbimeve madhësia e informalitetit është 35% dhe në sektorin e industrisë është 48%, sipas të dhënave të përpunuara nga Census (LFS) 2011.

Edhe të dhënat zyrtare nga Ministria e Financave konfirmojnë se të ardhurat nga sigurimet kanë mbetur në nivelin e 4% të PBB-së, sa gjysma e mesatares së rajonit.

Shqipëria përballet me sfida të shumta të tregut të punës. Sektori i bujqësisë punëson një pjesë të madhe të fuqisë punëtore, më aftësi të ulta, shumica e të cilëve janë punëtorë të papaguar të familjes ose të vetë-punësuar. Jashtë bujqësisë, informaliteti është i lartë dhe shumë prej tyre janë me kualifikim të ulët. Shifrat e e punësimit tregojnë rezultate të dobëta tek gratë dhe tek të rinjtë.

5 thoughts on “INSTAT: Një e treta e të punësuarve në privat janë informalë”

  1. Im thankful for the article post.Thanks Again. Keep writing.

  2. Como identificar um cônjuge traindo um casamento? Aqui estão alguns exemplos de parceiros infiéis. https://www.xtmove.com/pt/how-find-out-your-spouse-phone-that-they-cheated-you/

  3. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  4. Jean Bell says:

    Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

  5. binance says:

    Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keni hasur probleme në vendin e punës?

Keni hasur probleme në vendin e punës?