• info@clr.al
  • +355 69 470 2057

Në mungesë të përpunimit në vend, qindra ton mineral në ditë nisen nga Kalimashi drejt Kosovës (fotot)

Në mungesë të përpunimit në vend, qindra ton mineral në ditë nisen nga Kalimashi drejt Kosovës (fotot)

Shkatërrimi i fabrikave të përpunimit të mineraleve gjatë periudhës së tranzicionit nuk po e lë të ngrejë krye industrinë minerare të vendit për ti sjellë ekonomisë së vendit vlerat monetare që i takojnë. Në zonën mineralmbajtëse të Kalimashit ne Kukës qindra ton bokside të hekurnikelit po nxirren nga sipërfaqja, teksa dhjetëra kamionë në ditë furnizohen dhe e transportojnë atë për përpunim në Kosovë.

Fotot bashkëngjitur tregojnë kantierin, ku mineralet nxirret nga sipërfaqja e më pas transportohen për në Kosovë.

Punonjësit në kantier shpjeguan se në Kosovë është një fabrikë përpunimi që ndan squfurin nga minerali bruto dhe gjithashtu ndaj nikelin dhe lëndën e parë të hekurit.

Ne autostradën e Kombit, kostot e transportit për në Kosovë janë më të ulta, ndaj është më e lehtë shitja atje.

Rritja e çmimeve të mineraleve në bursat ndërkombëtare ka rizgjuar interesin për shfrytëzimin në nxjerrje të rezervave të kromit dhe mineraleve të tjera.

Mirëpo teksa nxjerrja e mineraleve po bëhet në mënyrë të fragmentuar dhe shpesh jo e kontrolluar, mungojnë impiantet e përpunimit të mineraleve duke bërë që të humbë një pjesë e konsiderueshme e vlerës së tyre.

Industria minerare është një pjesë të rëndësishme në ekonominë e Kosovës, ndaj linjat përpunimit atje me gjithë problematiken që shfaqin nuk janë shkatërruar siç ka ndodhur në Shqipëri ku një pjesë e madhe tyre janë shitur për skrap.

Mineralet shqiptare transportohen për përpunim në një fabrikë ne Drenas të Kosovës, e cila i ka mbijetuar edhe bombardimeve të vitit 1999 dhe tranzicionit të shpërndarjes së ish -Jugosllavisë. Njësia e përpunimit të feronikelit atje është rikuperuar me investime të reja me 2007 duke e bërë atë të gatshme të përpunojë edhe sasitë shqiptare të mineraleve bruto.

Eksporti i mineraleve nisi me një ecuri të pozitive këtë vit por u zbeh gjatë muajve maj dhe qershor. Në rastin e “Mineraleve”, tendenca lidhet me një dinamikë pakësuese të çmimeve të huaja (të ofruara veçanërisht nga Kina) e nisur që në muajin maj.

Gjithsesi rritja e kërkesës globale për minerale po mban çmime të favorshme aq sa për nxitur edhe shitjen e mineraleve të papërpunuara nga nëntoka shqiptare.

5 thoughts on “Në mungesë të përpunimit në vend, qindra ton mineral në ditë nisen nga Kalimashi drejt Kosovës (fotot)”

  1. hocam gayet açıklayıcı bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık.

  2. sitenizi takip ediyorum makaleler Faydalı bilgiler için teşekkürler

  3. kamu maas says:

    websitem için çok işime yaradı teşekkür ederim

  4. Çok yararlı bi yazı olmuş hocam teşekkür ederim .Sizin yazılarınızı beğenerek okuyorum elinize sağlık.

  5. A tecnologia está se desenvolvendo cada vez mais rápido, e os telefones celulares estão mudando cada vez com mais frequência. Como um telefone Android rápido e de baixo custo pode se tornar uma câmera acessível remotamente? https://www.xtmove.com/pt/using-android-mobile-phone-for-remote-monitoring-and-shooting/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keni hasur probleme në vendin e punës?

Keni hasur probleme në vendin e punës?